Avdelningen kvinnliga spioner

Även om min protagonist och hjälte Jost Härjfeldt har en kvinnlig vapendragare också hon operatör och spion - Nellie Clinthorn - har kvinnor inte alltid haft någon framträdande plats inom den svenska underrättelsetjänsten, åtminstone inte ute på fältet. Jag talar då särskilt om tiden under andra världskriget då de främst arbetade bakom linjerna med administrativt arbete, möjligen avlyssning av telefonsamtal, sekreteraruppgifter och dylikt. Och kanske hade Mata Hari som jag skriver om i andra delen av dagens blogginlägg betydelse för detta faktum?

Karin Lannby alias Anette

Ett undantag inom svensk underrättelsetjänst utgjordes av en kvinna vid namn Karin Lannby. Hon växte upp i ett bättre hem i Ålsten. Lannby var intelligent, oförvägen och ständigt i händelsernas centrum. Hon lämnade gymnasiet vid sexton års ålder och bodde i Paris en period. Återkom och läste sedan in gymnasiekompetens som privatist. Den unga damen tog ändå studenten före sina tidigare klasskamrater. Under de tidiga vuxenåren hann Lannby också med att vistas i Francoregimens Spanien. Hon tycks ha haft ett intresse för underrättelseverksamhet och arbetade mot fascisterna. Kanske fick Lannby blodad tand för väl repatrierad kontaktade hon generalstaben och erbjöd sina tjänster. Trots en briljant hjärna, världsvana och förträffliga språkkunskaper var det ingen lätt match att komma in i den hemliga världen. Anmärkningsvärt eftersom kvinnor annars generellt haft en ganska stark ställning inom verksamheten. Men inte i Sverige och inte just då tydligen.

I vuxen ålder kom Lannby ändå, efter att även ha erbjudit sina tjänster till den dåvarande säkerhetspolisen, att användas av den militära underrättelsetjänsten. I brittiska och amerikanska dokument från kriget framgår att Lannby betraktades som spion på tyskarnas sida. I stället var det svenskt kontraspionage som tagit henne i tjänst. Hon höll koll på tyskarnas verksamhet i Stockholm. Hennes alias var bland många andra Anette. För att göra en lång historia kort var hon en fena på att samla in värdefull information som hjälpte verksamheten att mödosamt lägga det stora pusslet. Lannby lämnade mycket detaljerade och omfattande rapporter med ett enormt persongalleri. Hennes intellekt var en stor tillgång. Uppgifterna levererades inte sällan så utsökt välformulerade att de var som riktiga noveller. Kort sagt var hon en värdefull spion. Tyärr lönades hon inte som en sådan.

Arbetet för kontraspionaget slutade med en stor besvikelse som rörde de ekonomiska villkoren och intjäningen av pension. Hon var aldrig anställd utan fungerade som nära allierad konsult. Man kan förmoda att om hon varit man, säkerligen skulle erbjudits en fast anställning. Konflikten ledde till att hon återvände till Frankrike men det var efter tydliga protester. Hennes liv slutade i en förort till Paris för några år sedan. Förmodligen med en ihållande känsla av att ha lurats av hemlandet.

Idag kan vi skratta åt föreställningarna den manligt dominerade miljön hade om kvinnor som lynniga, kärlekskranka varelser, otillförlitliga och utan förmåga att upprätthålla stabila lojaliteter med uppdragsgivare. Frågan infinner sig om fortsättningen av dagens blogg åtminstone delvis förklarar den svenska attityden mot underrättelsekvinnor vid tiden för andra världskriget?

Margaretha Geertruida Zelle alias Mata Hari

I dagarna var det hundra år sedan den mytomspunna spionen Mata Hari arkebuserades en råkall oktobermorgon 1917. Tydligen bar hon elegant päls, bredbrättad hatt och långa handskar uppställd framför exekutionsplutonen. Mata Hari ville inte ha någon ögonbindel och kastade slängkyssar till soldaterna eller kanske advokaten som gjort allt i sin makt för att försvara henne. Ett arbete som inte lönade sig eftersom en fransk domare bestämt sig för att döma, trots avsaknad av bevis. Något han långt senare också erkänt. Det är lätt att konstatera att kvinnan som kom från en obetydlig ort i Nederländerna, men sa sig vara bördig från Java i Indonesien, hade levt ett spektakulärt liv.

Mata Haripng

Efter att ha gift sig med en försupen äldre officer och följt med till asien, och fått en son som dog tidigt, dök hon upp i Paris. Omkring 1905 efter att ha stått modell hos konstnärer, och poserat mer eller mindre naken på utmanande kort, började hon uppträda med exotisk dans. Trots bristande danskunskaper blev det succé. Den lättklädda magdansösen Mata Hari - artistnamnet blev känd över en natt. Dansen påstods vara traditionell och utfördes framför en skulptur av den hinduiska guden Shiva. Alla tidningar skrev om Mata Hari ("sol" på indonesiska, ordagrant "dagens öga"). Karriären varade några år, sedan försökte hon leva på mer eller mindre tillfälliga älskare.

Shivapng

Mata Hari är avgjort mest känd på grund av sitt påstådda spioneri för Tyskland. Detta skulle ha inletts i maj 1916. I augusti samma år kontaktades hon av det franska kontraspionaget, och övertalades att arbeta för dem. Sanningen om hennes faktiska aktiviteter är dunkel och det är mycket som tyder på att hon inte utförde något egentligt spioneri utan mest var intresserad av pengarna.

En sån här historia är dömd att mytologiseras och spridas över världen. Sagan om en glamourös orientalisk dansös, kurtisan och sexig spion. Ett slags kvinnlig James Bond. En skillnad är att Mata Hari-historien präglas mer av den historiska exotismen medan Bond är ett barn av moderniteten med fantasifulla bilar och allehanda smarta grejer MI6 utrustar honom med.

Kvinnoödet har skildrats i flera filmer – en med Greta Garbo i huvudrollen – och mer än 250 olika böcker. Förra året kom en roman skriven av den populäre författaren Paulo Coelho, "Spionen". Ett av många sentida försök att upprätta denna kvinna, som idag anses vara lite väl hårt och felaktigt dömd.

En sak är klar, Mata Hari måste varit en färgstark, karismatisk, begåvad och inte minst stilfull person. En elegant varelse ända in i det sista. Det var säkert med mycket blandade känslor soldaterna i exekutionsplutonen avlossade sina vapen.

På temat, kvinnor i underrättelsetjänsten, finns mycket mer att skriva, men det får vi återkomma till.

Jan