Födelsedag, uppföljare och en thrillerförfattare

Innehållsdeklarationen är tämligen entydig. Födelsedagen är min egen. Jag har tidigare lovat att berätta om arbetet med nästa bok i serien om Jost Härjfeldt. En thrillerförfattare syftar på att det blir det första i en rad kommande presentationer av såna och andra skribenter som jag av någon anledning intresserar mig för.

Idag fyller jag år. Det känns bra. Särskilt om man betänker alternativet. Livet är gott. Jag har nära och kära som jag älskar och en fantastisk sambo, mitt livs kärleksrelation. Yrket trivs jag med och där gör jag skillnad i folks liv. Ekonomin är bra, liksom boendet. Upplevelsen av frihet i livet är starkare än någonsin. Alla möjligheter finns där. Tid att ta del av kultur, natur och göra intressanta resor. Ett socialt liv pågår i den utsträckning jag och Birgitta trivs med. Skriver gör jag och som det är just nu blir det en uppföljare till boken som kom i höstas. Har också idéer till romaner av en helt annan typ, experiment pågår. Sammantaget en fint avrundad blandning.

Hur ser skrivprocessen ut?

Under ett bra tag har olika teman fått ”guppa” och nu har jag det övergripande klart för mig. Det initiala skedet är på sitt sätt det svåraste. Att befinna sig i en tvehågsenhet, tillåta sig att leka med olika idéer och stå ut med det tillräckligt länge. För att kunna skriva med lust måste det finnas potential till något spännande samtidigt som det av någon anledning stimulerar fantasin. I den kommande boken måste jag också ta hänsyn till att det blir andra delen i en serie.

Det inledande arbetet är det mest kaotiska. Samtidigt som jag håller ögon och öron öppna, läser tidningar, samlar jag material som jag bedömer kan vara av intresse nu eller senare. I huvudet prövar jag tankar om hur ett visst tema skulle kunna utvecklas till en historia. Jag skissar på storylines och emellanåt vill jag skriva. Praktisera hantverket. Kan inte låta bli. Slipar på språket, förmågan att bygga upp scener, karaktärer och att gestalta.

Just nu har jag några kapitel som hittills hängt i luften eftersom det kommande bygget varit så löst i kanterna. Men nu har jag temat klart för mig och dess huvudingredienser. I mitt skrivprogram har jag ett antal karaktärer som ska komma till användning. När jag skriver blir det scener jag utifrån en inte helt färdig storyline ändå vet kommer att platsa i boken. De blir prickar på en karta som börjar ta form.

Utifrån min växande erfarenhet jobbar jag ut storylinen vilket kommer att fungera som skelettet till berättelsen. Blir ritningen till en bro som ska byggas över en havsvik. Det kan inte vara fel att veta hur den ska se ut och var den ska nå andra stranden. Vissa författare hävdar att de inte behöver någon karta. Frågan är en vattendelare bland skrivande människor och argumenten för och emot är många. Jag tror det är en fråga om personlighet, typ av historier, gengre, erfarenhet och en massa andra saker. Stephen King får tag i en repstump som han fiskat upp ur källaren genom ett litet hål i golvet. Skrivandet blir enligt honom lätt, det är bara att börja hala upp.

När väl temat och storyn börjar ta form är det meningsfullt att göra målinriktad efterforskning. Ett misstag är att göra alldeles för bred research, åtminstone om det är själva författandet som är det centrala.

Vad väntar?

En tidigare storyline är lagd i malpåse och nu binder jag ihop punkterna på min nya karta. Parallellt skriver jag och känner hur berättelsen får liv. Med de här ramarna, en definierad lista på scener och med en berättelses universella anatomi i bakhuvudet fortsätter det magiska - skrivandet. Nu kommer de gamla och nya verktygen i min verktygslåda till användning. Och med erfarenheten av att ha skrivit en bok i bagaget och min egen bedömning av vad som till sist blev bra respektive mindre bra får själva skrivandet ta över.

Morris Langlo West (26 april 1916-9 oktober 1999) var en australisk författare och dramatiker, mest känd för sina romaner Djävulens advokat (1959), Fiskarens skor (1963) och Guds clowner (1981). Hans böcker har publicerats på 27 språk och sålt mer än 60 miljoner exemplar världen över. Varje ny bok han skrev efter att han blev en etablerad författare sålde mer än en miljon exemplar.

Wests verk rör sig ofta inom den internationella politiken och den roll som den romersk-katolska kyrkan spelar i internationella frågor. Fiskarens skor, beskrev 15 år innan det historiska valet av Karol Wojtyła till påven Johannes Paulus II, hur en slavisk person för första gången väljs till påve . Uppföljaren, Guds clowner, beskrev hur efterträdaren gjorde något som inte skett på evinnerliga tider - avgick för att leva i avskildhet.

Jan Davilén