Läkare och författare

Vi har varit många medicinare, både förr och nu, som skrivit. Det är inte slumpen. Läkaryrket ger så mycket inblick i livets villkor att man antingen stänger av och blir vårdingenjör eller också bearbetar man och växer som människa. Och ett unikt bra sätt att göra det på, är att skriva av sig sina erfarenheter och dela dem med andra.

Inte alla läkare skriver ”seriös” skönlitteratur, några skriver deckare. Oavsett vad är det sannolikt ett sätt att hantera de påfrestningar och erfarenheter man gjort i yrket. Själv debuterar jag om några veckor med en thriller. På ytan en spänningsroman men med betydligt fler dimensioner än den spännande och spektakulära historia den framförallt är. Min ambition är att skriva en bokserie om operatören Jost Härjfeldt.

I Sverige finns ett flertal skrivande läkare såsom PC Jersild, Ulf Durling (psykiater), Åsa Nilsonne (psykiater), Gunilla Brattberg, Jonas Moström, Karin Wahlberg, Astrid Seeberger, Georg Klein och Stefan Einhorn, för att bara nämna några nutida kollegor.

Bland de svenska poeterna finns Eva Ström, Claes Andersson och Pia Dellson.

Lars Gyllensten som gick bort 2006 utbildade sig till läkare och var tidigare ledamot av Svenska Akademien. Cancerläkaren, onkologen, Jerzy Einhorn beskrev i ”Utvald att leva” sin uppväxt och hur han som en av få polska judar överlevde Förintelsen.

På den internationella scenen har vi namn som: Michail Bulgakov, Anton Tjechov, Conan Doyle, Louis-Ferdinand Celiné, Nawal El Saadawi, Somerseth Maugham och Conan Doyle.

Oliver Sachs, brittisk-amerikansk neurolog som gick bort 2015, skrev bland annat essäsamlingen Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt.

Min dröm är att inte uteslutande skriva thrillers, även om jag i den genren tror mig ha identifierat en egen nisch, som jag tänker fortsätta att utforska. När tiden väl är inne tänker jag göra ett seriöst försök att skriva något som inte omedelbart kan klassas som underhållningslitteratur. Exakt vad, får tiden utvisa.

Eder

Jan