Nostalgisk

Gör en sökning i SvD:s arkiv. Tänker att jag inledningsvis ska försöka hitta något om min sedan länge bortgångne faster - Ulla Pettersson. Hon var svensk mästare i dragspel något år, kanske till och med flera. Det berättade pappa för mig som liten.


Ulla 1png

SvD 19 maj 1946. Faster Ulla som tioåring (t. v.). Konsert under Djurgårdsmässan på Sollidsestraden.


Upplevde många gånger hennes och makens ekvilibristiska dragspelande då vi var på besök. Minnena är starkast från tiden de bodde i lägenhet på Folkungagatan på södermalm inte långt från Londonviadukten, i övre delen av backen.

Matar in sökorden "Ulla Pettersson" och "dragspel". Sedan får datorn veva på en stund. De första riktiga träffarna är från 18:e och 19:e maj 1946. Fotot och texten är från den 19:e. Min pappas då tioåriga syster dyker upp (t. v.) tillsammans med en annan Ulla med efternamnet Magnusson.

Många tankar, minnen, känslor susar genom huvudet. Vad söta, glada och stolta de ser ut flickorna med sina stora instrument. Visst är det något mystiskt och fascinerande med tiden? Vart tar alla år vägen? Det enda som blir kvar är på sin höjd några tidningsklipp i ett arkiv.

Jan