Skrivåret 2016

Nu är det strax jul och årsskifte året då jag kom ut med min debutthriller ”Och eld föll från himlen”. Tänkte därför berätta om hur året varit för mig som författare. Sammanfattningsvis har det varit jobb, jobb, jobb och mer jobb. Bortsett från en period de första månaderna när kontraktet med Calidris var klart och jag tog en paus från manuset, bestod våren av redigering. Den erfarenheten har lärt mig mycket och jag tror inte att kommande manus någonsin kommer att kräva så många arbetstimmar. Inte för att de kommer att hålla en sämre kvalité utan tvärt om. Som alla författare är det ett måste att ständigt vilja utvecklas och bli bättre, läsarna ska aldrig behöva läsa annat en än ännu bättre bok, för det är de värda och har rätt att förvänta sig.

Att börja från noll och skriva en bok, åtminstone en bok av den typ jag skrivit, det vill säga en thriller är en resa, en utbildning, ger massor med erfarenheter, innebär disciplinerat lärande, alltsammans ackompanjerat av en känslomässig bergochdalbana. Det har inneburit långa nätter, slit och hur mycket svett som helst.

Är då detta något jag rekommenderar andra att ge sig i kast med? Nej, är det enkla svaret. Arbetsinsatsen är enorm och processen till stor del kaotisk. Inget som kan rekommenderas för någon med ett ljummet intresse men som någon gång vill skriva en bok. Uppgiften lämpar sig för den som brinner, har en lämplig livssituation med en förstående partner, gott om tid, stabil ekonomi och massor med energi. Självklart behövs kunnande, kreativitet och gärna också en smula talang. En god portion livserfarenhet ökar chansen att författaren har något att säga. Framöver räknar jag med att lärdomarna jag fått av att skapa en bok från ax till limpa gett mig en struktur jag kan dra nytta av.

Min egen ambition med bokserien om Jost Härjfeldt och folket på underrättelsetjänstens enhet Sektionen är att den ska knyta an till svensk historia men framförallt dagens och morgondagens svenska samhälle. Gärna ämnen och teman som inte är brett kända. Och allt givetvis i den hemliga militära underrättelsevärlden. Jag tänker inte dra mig för omtvistade eller till och med tabubelagda ämnen. I kommande titlar kommer jag även i fortsättningen ha nytta av min breda yrkeserfarenhet och kontakt med det militära, men samtidigt tänker jag ta min research till en ny nivå för att verkligen skriva övertygande och initierat, något som inte ska få inkräkta på kreativiteten och fantasin. Gissningsvis tror jag att min hjälte småningom kommer att tvingas ut i världen och få mäta sig med mäktiga internationella intressen. Men nu skriver jag plötsligt om framtiden och vad som väntar under det kommande året.

Efter en egentligen orimlig hets skickades manuset för tryck i Riga. Den 6 september var det dags för releasefest på Hotell Reisen på Skeppsbron i Stockholm. Den kvällen hade jag sett fram emot så länge och alla ni som kom, er vill jag återigen tacka! Självklart var det årets höjdpunkt. Andra saker jag minns och aldrig kommer att glömma var arbetet med de sista rättningarna i korrekturet och dagen jag tog emot sändningen av hundra ex av den första utgåvan. Att hålla i och lukta på boken var en speciell upplevelse. Andra höjdpunkter var: beskedet att Akademibokhandeln köpt in boken, bokmässan och det minutlånga mötet med skrivcoachen Leffe Grimwalker som hjälpte mig vidare efter ett första manus som kasserades, en kort men för mig viktig upplevelse, även om Leffe som vanligt i racerfart drog vidare för att mingla med ”bokvärlden”. För övrigt är han nu nominerad till årets ljudbokspris i thrillerklassen med sin ”Tick tack”. Självklart var de signeringar jag hittills hunnit med spännande och roliga upplevelser. Vidare kontakten med okända människor som spontant berättat att de tyckt boken gett dem en spännande och givande läsupplevelse. Att finnas på några bibliotekshyllor känns också bra. Självklart har jag upplevt massor med andra positiva men även negativa saker men de ryms inte i detta inlägg.

En önskan jag har är att skrivandet ska integreras i en mer balanserad tillvaro. Ett harmoniskt privatliv är en viktig förutsättning. Jag tar som alltid mina utmaningar  på allvar och kommer att satsa som en idrottare med träning, sund kost, tillräckligt med sömn och återhämtning – det kommer mitt skrivande och därför också mina läsare ha glädje av. Ja, det gäller att hälsan står en bi, inget som är en självklarhet.

Nu är batterierna laddade efter tre veckor i den indiska solen och värmen och svalkan i Stilla Havets vågor. Dessutom har jag hunnit sluka ett antal böcker av några av mina favoriter. Semestern innebar också att reflektera över innehållet i min uppföljare. Helgerna blir startskottet för arbetet med den. Mitt mål är att ha ett grovmanus klart till sommaren. Pricken över i vore att hinna komma ut med del 2 innan årsskiftet.

Med nya krafter ska jag också återkomma med blogginlägg innan helgerna och minst en gång i veckan under våren. Du kommer bland annat få läsa om arbetet med den andra delen.

Slutligen vill jag passa på att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År 2017.

Eder

Jan

PS: Min författarsida finns på: jandavilen.se där bloggen också publiceras. På FB finns jag tills vidare på: https://www.facebook.com/ocheldfollfranhimlen/

#jandavilen #ocheldfollfranhimlen #akademibokhandeln #bokus #adlibris #CDON #plusbok #campusbokhandeln