Torsdag, alternativ historia, kulturradio, sol och vårkänslor

Skriver när jag hinner men vill låta arbetet kännas som en seglats som flyter fram i sin egen naturliga rytm utan någon pressande deadline. Funderar på intrigen i bilen på Essingeleden och medan trafiken tätnar i backen till Årstalänken blir vinkeln på ljuset som faller genom rutorna för var dag allt större - det är våren som är på ingång. Våren, sommaren och hösten är bra, men tanken på vintern deprimerande. November och februari är tunga månader, men efter min födelsedag den 28:e då är man där - i början av den period av året som jag trivs bäst med.

Och idag stiger solen på en alldeles blå himmel. Det skänker hopp och väcker lusten, jag har lätt för att känna tacksamhet över att få finnas till och känner mig motiverad att sträva på, göra mitt bästa.

I bilen brukar jag lyssna på morgonprogrammet i P1, tycker särskilt mycket om kulturnyheterna. De ger alltid stoff till reflektioner och blir aldrig banala som så mycket annat. På vägen hem efter arbetsdagens slut finns kulturradion med igen. Det är skönt att bara flyta med i trafiken och inte dras med i hetsen, tillsammans med berättaren sjunka in i de ofta djupa och tänkvärda resonemangen. Snart, mycket snart hoppas jag åter att kvällssolen över vägen ska tvinga mig att fälla ned solskyddet.

Min nästa bok ska bli en thriller baserad på ett stycke kontrafaktiskt historia med hög aktualitet. Bli en del av den litterära genre som utforskar det som kunde ha skett, och hur det hade påverkat vår verklighet idag.

En sådan roman baserar sig på verkliga händelser, och innehåller en historisk avvikelse. Den delen av vår nutidshistoria jag fastnat för väcker min fantasi och skrivlust och utgör ett bra råmaterial till en thriller som kommer att bli den andra delen i serien om operatören på Sektionen, Jost Härjfeldt. Boken kommer såklart att ingå i en tradition -alternativa historieböcker är inget nytt.

Titus Livius (59 f.Kr - 17 e.Kr) var en romersk historieskrivare och vi får väl lite slarvigt kalla honom för en tidig thrillerförfattare. Han var först ut med sin påhittade avvikelse, ”Roms historia från dess grundande” och spekulerade kring vad som skulle ha hänt om Alexander den store expanderat västerut istället för österut, och hur Rom skulle ha klarat sig i ett krig med Alexanders Makedonien.

Jan